[...] naszym paliwem, bez ktorego nie "pojedziemy".!!! 9.Potzrebujemy okreslonej ilosci kalorii do podtrzymania podstawowych funkcji organizmu. Natomiast dodatkowej ich ilosci potrzeba nam do takich funkcji, jak w wstanie z lozkao poranku i rozpoczecie codziennych czynnosci. 10.Gwaltowna absorpcja cukru z jedzenia i napojow powoduje wzrost poziomu [...]
[...] się w stanie szoku hipoglikemicznego, praktycznie nie ma potrzeby spożywania samego cukru. Ludzie potrzebują go tak samo jak nikotyny w tytoniu. Głód to jedna sprawa, a potrzeba to inna. Od czasów Imperium Perskiego do dzisiaj cukier najczęściej używany jest do poprawiania smaku pokarmów i napojów jako składnik dodawany w kuchni lub jako [...]
[...] został ograniczony, przemysł żywieniowy musiał znaleźć sposób na uzyskiwanie olejów, które były w stanie stałym w temperaturze pokojowej. Wtedy odkryto uwodornianie i potrzeba sprowadzania tłuszczy tropikalnych zniknęła. Jednak potrzeba było potwierdzenia naukowego, aby przekonać populację, że nienasycony tłuszcz roślinny jest lepszy od [...]
[...] siłowni. Trening HIIT prowadzi do bardzo szybkiego rozkładu glikogenu w mięśniach - tak magazynowana jest glukoza w mięśniach - wysyłają one wtedy sygnał do krwioobiegu że potrzeba im więcej glukozy. Dochodzi wtedy do zakłócenia homeostazy w organizmie. HIIT ma jeszcze bardzo ważną zaletę. Podczas chodu lub biegu uaktywniamy tylko 30% tkanki [...]
JAK BUDOWAĆ MASĘ Tradycyjne wśród atletów powiedzenie brzmi: „trenuj, dużo jedz i śpij, a zyskasz w nocy mięśnie i wagę". Kiedy trójboiści i ciężarowcy stosują tę metodę, może nie dosłownie, uzyskują oczekiwane efekty. Jednak wraz z rozwojem masy mięśniowej i siły ciało zaczyna okrywać warstwa tłuszczu. Z tego względu w kulturystyce nie jest to [...]
Low Carb - czyli ograniczamy węglowodany Witam, w tym artykule krótko przedstawię dietę, która bazuje głównie na tłuszczach, minimalizując spożycie węglowodanów. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez węglowodanów, bojąc się zarówno o spadki masy mięśniowej jak i o efekty zdrowotne na skutek obniżenia poziomu spożywanych węglowodanów a [...]
[...] innych czynników, traktowane są jako uniwersalne i niepodważalne fakty – filary zdrowej diety. Jest to poważny błąd, ale ma on proste wytłumaczenie: istnieje w nas silna potrzeba otrzymywania prostych, kategorycznych komunikatów. Przyswojenie informacji brzmiącej: „istnieją przesłanki ku temu by w przypadku X uznać, że zabieg Y przyczynia się [...]
[...] Jeśli jednak zachodzi taka konieczność, to należy pamiętać o kilkugodzinnej przerwie w przyjmowaniu poszczególnych lekarstw i preparatów suplementacyjnych (czasami zachodzi potrzeba modyfikacji dawki). Cynk nie powinien być przyjmowany z: - odżywkami lub preparatami szczególnie bogatymi w miedź, - odżywkami lub preparatami szczególnie bogatymi w [...]
[...] Przyczynia się też w dużej mierze do zanieczyszczenia wody. Aby wyprodukować 1 kg wołowiny, trzeba zużyć ponad 22 000 litrów wody, podczes gdy do produkcji 1 kg pomidorów potrzeba 263 litrów, a 1 kg chleba 1 262 litrów. Licząc w skali rocznej, niemal połowę zasobów wody pitnej w USA zużywa się w hodowli bydła. Gdyby wszystkie zasoby naturalne, [...]
[...] 3 dni przed celowym wysiłkiem zwiększamy ww jeszcze do 8-10 g/kg masy ciała. Bardzo wazna jest pamięć o odpowiednim nawadnianiu w tej kwestii gdyż na każdy 1g glikogenu potrzeba na 3g wody. Metoda ta jest mniej obciążająca i wyniki jej stosowania są podobne jak w klasycznej metodzie z dniami o niskich ww. Jak wiadomo kwestia indywidualna i [...]
[...] żywienia jest równowaga pomiędzy trzema podstawowymi substancjami (1 część białka na 5 do 7 części węglowodanów i ½ do 1 części tłuszczów). Średnio na 1 kg wagi ciała potrzeba ok. 1 g pełnowartościowego białka, są też normy zaniżające znacznie (do 50%) spożycie białka na 1 kg wagi ciała. Zwiększając ilość przyswajanego białka należy [...]
[...] mleka, protein zawierających wszystkie kluczowe aminokwasy jak i protein o niepełnej równowadze aminokwasowej zawartych w orzechach i roślinach strączkowych. Przeciętnie potrzeba 2 g proteiny na 1 kg masy ciała dziennie, a w wypadku intensywnego treningu nawet 3 g na 1 kg ciała. Tłuszcz należy spożywać głównie ze źródeł roślinnych (olej [...]
[...] że na każde pełne muskularne trzy centymetry, które dodajesz do ramion, powinieneś się spodziewać, że przybierzesz około 4,5 kilo muskularnej masy ciała. Niektórym nawet potrzeba będzie 7 kilogramów. Nie możesz mieć w bicepsie 35 centymetrów, ważyć 70 kilo i oczekiwać, że po kilku latach treningu będziesz miał obwód ramienia 45 lub 50 cm a [...]
[...] że na każde pełne muskularne trzy centymetry, które dodajesz do ramion, powinieneś się spodziewać, że przybierzesz około 4,5 kilo muskularnej masy ciała. Niektórym nawet potrzeba będzie 7 kilogramów. Nie możesz mieć w bicepsie 35 centymetrów, ważyć 70 kilo i oczekiwać, że po kilku latach treningu będziesz miał obwód ramienia 45 lub 50 cm a [...]
Jaka jest najważniejsza cecha wyróżniająca kulturystów spośród innych sportowców? Oczywiście masa mięśniowa, twarde, wyrzeźbione ciało. W wielu artykułach na temat treningu siłowego znajdziesz słowo „intensywność". Dla ciebie intensywność jest stanem ducha, poziomem siły psychicznej umożliwiającej ci pokonanie barier bólu i wysiłku. Intensywność [...]
[...] że na każde pełne muskularne trzy centymetry, które dodajesz do ramion, powinieneś się spodziewać, że przybierzesz około 4,5 kilo muskularnej masy ciała. Niektórym nawet potrzeba będzie 7 kilogramów. Nie możesz mieć w bicepsie 35 centymetrów, ważyć 70 kilo i oczekiwać, że po kilku latach treningu będziesz miał obwód ramienia 45 lub 50 cm a [...]
[...] i przyjrzyjmy się białkom serwatkowym. Serwatka jest produktem ubocznym powstałym po produkcji serów. Na początek odrobinę fachowego know-how, do produkcji 1 kg sera potrzeba około 10 litrów mleka. A do wyprodukowania jednego kg koncentratu białek serwatkowych, potrzebne jest około 150 l serwatki, ponieważ w 1 l mleka znajduje się około 6 [...]
[...] że na każde pełne muskularne trzy centymetry, które dodajesz do ramion, powinieneś się spodziewać, że przybierzesz około 4,5 kilo muskularnej masy ciała. Niektórym nawet potrzeba będzie 7 kilogramów. Nie możesz mieć w bicepsie 35 centymetrów, ważyć 70 kilo i oczekiwać, że po kilku latach treningu będziesz miał obwód ramienia 45 lub 50 cm a [...]
[...] że na każde pełne muskularne trzy centymetry, które dodajesz do ramion, powinieneś się spodziewać, że przybierzesz około 4,5 kilo muskularnej masy ciała. Niektórym nawet potrzeba będzie 7 kilogramów. Nie możesz mieć w bicepsie 35 centymetrów, ważyć 70 kilo i oczekiwać, że po kilku latach treningu będziesz miał obwód ramienia 45 lub 50 cm a [...]
[...] spokojniejszego życia (25 proc. - w porównaniu z zeszłym rokiem odsetek ten wzrósł o 6 proc.), 17 proc. chciałoby rzucić palenie (połowa palących), rzadziej wymieniana jest potrzeba większego ruchu, ćwiczeń, schudnięcia czy zmiany zwyczajów żywieniowych. Jednocześnie warto zauważyć, że porównaniu z zeszłym rokiem wyraźnie wzrósł (o 6 proc.) [...]